Onderhoud noodverlichting

Onderhoud noodverlichting

Onderhoud noodverlichting

Onderhoud van noodverlichting essentieel

Noodverlichting is verlichting die in werking treed, wanneer de normale verlichting als gevolg van een stroomstoring uitvalt. Zij wordt daarom gevoed met een bron die onafhankelijk is van de bron die de normale verlichting voedt. Noodverlichting speelt een zeer belangrijke rol als het gaat om veiligheid in gebouwen. Noodverlichting stelt werknemers en bezoekers in staat om processen veilig af te handelen, te helpen om de weg naar de dichtstbijzijnde nooduitgang te vinden en het helpt paniek voorkomen, waardoor men de veiligheidsrisico's verkleint. Daarom is het van belang om noodverlichting te installeren en bovenal het goed te onderhouden. Voor ieder onderdeel van noodverlichting biedt Raca als groothandel in noodverlichting de geschikte oplossing. Bekijk hiervoor ons assortiment met onder andere: noodverlichtingsarmaturen, modules en inverters, TL lampen voor noodverlichting, noodverlichting accu's, noodverlichting connectoren en pictogrammen voor noodverlichting.

Onderhoud van noodverlichting onderkent door Bouwverordening, Bouwbesluit en Arbowet

Noodverlichting is niet alleen verplicht, maar men dient ook adequaat de noodverlichtingsinstallatie te onderhouden. Dit is door de wetgever vastgelegd in de Arbowet en in het bouwbesluit. Het Bouwbesluit stelt dat alle noodverlichting moet voldoen aan de verlichtingseisen zoals die zijn vastgelegd in de NEN-EN 1838 normering.

Jaarlijks noodverlichtingsonderhoud

Waarom een jaarlijkse controle voor noodverlichting?

  • Om er zeker van te zijn dat u aan de normen van het NVFN voldoet
  • Om er zeker van te zijn dat uw noodverlichting goed functioneert
  • Om accu's te controleren en/of te vervangen
  • Om uitvallen van lampen tot een minimum te beperken
  • Om extra kosten aan armaturen door defecten te voorkomen
  • Om te controleren of de vluchtroute nog klopt
  • Om aansprakelijkheid te voorkomen in geval van calamiteiten

De verplichting tot de veiligheidsinstallatie valt samen met de periodieke onderhoudsplicht van de noodverlichtingsinstallatie. Volgens de normen NEN 1010 en NEN 1838 moeten vluchtwegen met minimaal 1 Lux verlicht worden en bij stroomuitval moet de noodverlichting minimaal één uur gegarandeerd zijn. Een belangrijk punt hierbij is de accu die nodig is om noodverlichting te laten functioneren. Tot slot schrijft de norm NEN-EN-ISO-7010 voor welke pictogrammen u moet hebben. Het woord 'UIT' is bijvoorbeeld niet meer toegestaan. Raca biedt verschillende soorten noodverlichting pictogrammen aan, conform de norm. Wilt u ook meer weten over de onderhoud van noodverlichting en de installatie ervan? Neem dan contact met ons op.

Noodverlichtingsarmaturen

Noodverlichtingsarmatuur Raca

Modules en Inverters

Noodverlichting modules en inverters Raca

TL-verlichting

Noodverlichting TL Raca

Noodverlichting accu

Noodverlichting accu Raca

Connectoren

Noodverlichting connectoren Raca

Pictogrammen

Noodverlichting pictogrammen Raca