Recycle uw batterijen

Batterijen en accu’s. Bent u zich ervan bewust hoeveel verschillende toepassingen in uw dagelijks leven afhankelijk zijn van batterijen en accu’s? Uw remote control apparaten, afvalcontainers, medische apparatuur, noodverlichting… We leven in een tijdperk waarin batterijen niet meer uit onze samenleving weg te denken zijn. Maar wat doet u met uw materialen bij einde levensduur? Deze horen namelijk niet bij het restafval. Als leverancier van batterijen en accu’s helpen wij u graag op weg met vakkundig advies bij de aanschaf van nieuwe producten, maar nemen wij ook de verantwoordelijk bij het einde van de levensduur van uw batterijen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen doet RACA graag samen met u!

Stibat is de betrouwbare partner van RACA

Stibat is een non-profitorganisatie voor iedereen die betrokken is tijdens de levenscyclus van batterijen en accu’s. De organisatie streeft naar maximaal hergebruik volgens nationale en Europese wet- en regelgeving. In 2020 zamelde Stibat ruim 4,68 miljoen kilo aan batterijen en accu’s in (zie jaarverslag Stibat Services). Hierbij was het streven om grondstoffen maximaal te hergebruiken. Een gerecyclede lege batterij kan bijvoorbeeld de grondslag zijn voor uw nieuwe brilmontuur. Lees hier verder over non-profitorganisatie Stibat.

Toeslag en circulaire economie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen brengt kosten met zich mee. Om een circulaire economie tot stand te brengen moet men streven naar het hergebruik van grondstof en een veilige en duurzame verwerking. Een lege batterij hoort nu eenmaal niet bij het restafval!

Toeslag Stibat per 1 januari 2022

De Europese Commissie heeft eind 2020 een voorstel voor een Batterijverordening ingediend. Stichting batterijen meldt dat het Europees Parlement (EP) dit voorstel, naar verwachting, begin 2022 zal behandelen. Als het EP instemt met de Batterijverordening, dan is de verordening ook in Nederland direct van kracht. Dit houdt onder meer in dat de inzameldoelstelling en de recyclingefficiency voor afgedankte draagbare batterijen en accu’s de komende jaren flink zullen stijgen. Stichting batterijen meldt de noodzaak om hogere investeringen te treffen. De tariefswijziging stijgt gemiddeld met veertig procent, waarbij het percentage voor lithium-ion batterijen hoger zal liggen dan voor alkaline batterijen.

Een overzicht van de huidige verwijderingsbijdrage voor kalenderjaar 2021, per batterij ook wel Stibat genoemd, kunt u hier downloaden. Het tarievenoverzicht voor 2022 treft u hier aan.

Inname van batterijen

Batterijen zijn gemaakt van verschillende grondstoffen. Het eerste onderscheid kan gemaakt worden in niet-oplaadbare batterijen en oplaadbare batterijen. Iedere toepassing zal vragen om verschillende samenstellingen. Alkaline batterijen lopen bijna niet leeg, verliezen weinig vermogen na verloop van tijd. Lithiumbatterijen bezitten een hoge energiedichtheid en met een geringe zelfontlading gaan de batterijen tot zeven keer langer mee. De overeenkomst is dat alle batterijen aan het einde van de levensduur moeten worden ingeleverd bij de leverancier of één van de ruim 25.000 inleverpunten. De kleinere (lithium)batterijen mogen los ingeleverd worden. De knoopcellen en 9 V batterijen kunnen worden afgeplakt bij de polen met een stukje plakband. Batterijpacks van lithium en grotere accu’s kunt u verpakken in een plastic zak. Ook batterijen met roest of witte uitslag kunt u vooraf verpakken in plastic folie.

Circulair afval

RACA, uw industriële inleverpunt voor lege batterijen en accu’s

Uit onderzoek blijkt dat 9,5 kiloton afgedankte batterijen en accu’s in 2019 in de Nederlandse afvalstroom zijn/waren beland. Maar liefst 36% - 3,5 kiloton wordt niet gescheiden ingezameld of aangeboden bij een inzamelpunt, en daar moet verandering in komen! RACA levert batterijen voor zakelijke toepassing. Als leverancier van batterijen en accu’s hebben wij de wettelijke verplichting uw producten in te nemen bij einde levensduur. De batterijen en accu’s nemen wij kosteloos voor u in. RACA voldoet aan de normering van Stibat als veilig inzamelpunt. De verzamelde batterijen en accu’s zullen vervolgens via veilig transport worden afgevoerd om de grondstoffen te hergebruiken. Zo draagt RACA samen met u de verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Samen geven we afval een nieuw leven.

Uw eigen STIBAT verzamelton aanvragen

Als professioneel bedrijf kunt u ook zelf een inzamelmiddel aanvragen. Wel zo veilig en verantwoord! Uw ingezamelde lege batterijen en accu’s worden opgehaald door gecertificeerde recyclers om het materiaal, volgens ADR-wetgeving gevaarlijke stoffen, te vervoeren. Aanvragen kan eenvoudig via https://www.stibat.nl/diensten/ophaalservice/. Zo kan uw bedrijf ook een steentje bijdragen aan de circulaire economie van batterijen en accu’s.

Voorbeeld duurzaam ondernemen

Bron: Stibat | De Correspondent

Batterijen herwinnen

Deel dit artikel