• Thuiswerk wordt het nieuwe "normaal"
  • Een uitgebalanceerd lichtniveau houd je alert en kan gezondheidsklachten voorkomen
  • Zorg voor voldoende lichtniveau verdeeld over het werkvlak

Hoe zorgt verlichting voor een gezonde thuiswerkplek?

Wij leven inmiddels in een bijzondere tijd. In de eerste plaats natuurlijk de onzekerheid over onze eigen gezondheid en die van onze medemens. Wat gebeurt er de komende maanden, maar ook hoe ziet onze toekomst eruit op de wat langere termijn. Wanneer is alles weer normaal en wat is dat “normaal” dan precies? En als je momenteel in een situatie zit waarin je moet zien te overleven, hoe kijk je dan naar de toekomst? De kans is groot dat je in dat geval al je energie op de korte termijn moet inzetten om staande te blijven. In dat geval wens ik eenieder die in een moeilijke situatie zit toe dat je op korte termijn weer licht aan het eind van de tunnel ziet gloren.

Thuiswerken het nieuwe "normaal"

Wat de huidige situatie ook duidelijk heeft gemaakt is dat als de mens op de omstandigheden anticipeert en hier en daar het gedrag veranderd, er nieuwe mogelijkheden ontstaan waarbij wij grotendeels kunnen blijven doen wat wij “normaal” al deden. Denk maar aan het thuiswerken; met de digitale mogelijkheden in deze tijd kunnen wij ons werk blijven doen, communiceren met onze klanten via email en telefoon, overleggen en vergaderen etc. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, er zijn nog heel wat beroepen waarbij thuiswerken sowieso geen optie is, maar je hoort toch zoveel enthousiaste en positieve geluiden uit de hoek van de thuiswerkers dat je de conclusie kan trekken dat er op dat punt veel mogelijk is. En mogelijk blijft dit en gaat zich nog uitbreiden; één of meer dagen thuiswerken zou wel eens “normaal” kunnen gaan worden voor kantoorberoepen. Er zijn legio voordelen op te noemen; werknemers blijken vaak effectiever te werken omdat zij minder worden afgeleid door hun omgeving, geen lange reistijden meer, minder verplaatsingen met auto en OV enz. zijn nog maar enkele voordelen van het thuiswerken.

Een comfortabele, praktisch ingevulde werkplek is natuurlijk dé basis om efficiënt en op een gezonde manier je werk uit te kunnen voeren.

Hoe verlicht je de thuiswerkplek

De verkoop van artikelen om een goede thuiswerkplek in te richten nam de afgelopen maanden flink toe. Een comfortabele, praktisch ingevulde werkplek is natuurlijk dé basis om efficiënt en op een gezonde manier je werk uit te kunnen voeren. Een belangrijk onderdeel van een goed ingerichte werkplek is verlichting. Dat niet iedereen in huis de ruimte en de mogelijkheden heeft om een kantoorsituatie te creëren en daarbij passende efficiënte kantoorverlichting bij te plaatsen is duidelijk. Maar in de thuissituatie bestaat de verlichting vaak uit zogenoemde schemerlampen, dan willen wij warme sfeervolle verlichting eventueel aangevuld met een enkel leeslampje. En dat is nu niet bepaald efficiënte werkplekverlichting.

500 lux op het werkvlak de norm

Als de werkplekverlichting op kantoor voldoet aan de eisen uit de norm EN 12464 (min 500 lux op het taak-werkvlak) zal je op de thuiswerkplek vaak een flinke aanpassing moeten doen om minimaal op hetzelfde niveau te komen. Als de werkplek thuis de eetkamertafel in de woonkamer is, zal je daar niet meteen een puur functioneel kantoorarmatuur boven willen hangen. Dan zoek je toch eerder naar een armatuur met wat huiselijker gerichte vormgeving, ook al gaat dat in meer of mindere mate ten koste van de lichtkwaliteit. Hoewel voor een dergelijke toepassing armaturen leverbaar zijn (zie de foto) die functionaliteit met design combineren, zal het accent toch op functionaliteit en dus kwaliteit moeten liggen. Met lampenkap- of klassieke kandelaar armaturen zal het gewenste niveau voor een (kantoor)werkplek niet worden gehaald. Moderne armaturen waarbij functionaliteit de belangrijkste eis is, zijn vaak voorzien van een mogelijkheid om te dimmen via Triac-, DALI- of switch-dim en dan eventueel te bedienen met een app. Hiermee kan de verlichting, na het werk, weer eenvoudig worden teruggebracht naar huiskamer-sfeer.

Kies voor vrijstaande armaturen bij de thuiswerkplek

Omdat het voor de werkplek thuis meestal om een individuele werkplek gaat, zou een vrijstaand armatuur een aantrekkelijke optie kunnen zijn; op de vloer of een tafelmodel. Belangrijk is dan wel om extra op de lichttechnische eigenschappen te letten. Het gaat in de eerste plaats niet om een zo hoog mogelijk lichtniveau, maar om voldoende lichtniveau wat gelijkmatig wordt verdeeld over het werkvlak. Een goed uitgebalanceerd lichtniveau houd je o.a. alert, voorkomt vermoeidheidsverschijnselen, verhoogt het prestatieniveau en kan gezondheidsklachten voorkomen.

Het gaat in de eerste plaats niet om een zo hoog mogelijk lichtniveau, maar om voldoende lichtniveau wat gelijkmatig wordt verdeeld over het werkvlak.

Ook het werken op kantoor zou wel eens drastisch kunnen veranderen. Meer thuiswerken betekent mogelijk een aantal dagen minder of helemaal geen bezetting van de kantoorruimte. Wat is dan de noodzaak van het feit dat verlichting in kantoren de hele dag blijft branden? Ook hier is met lichtmanagementoplossingen veel te bereiken. Als bedrijven meer en meer met flexplekken gaan werken, kan het interessant zijn om over de investering in individuele werkplekverlichting na te gaan denken.

Verlicht gericht op de individuele situatie

Maatschappelijke veranderingen vragen om andere oplossingen. Het is dan ook belangrijk dat fabrikanten en leveranciers hierop anticiperen en goed luisteren naar de wensen en behoeften van de klanten, ook voor wat betreft de mogelijkheden met licht en verlichting. Niet alleen vraag en aanbod zouden bepalend moeten zijn, maar vooral het vermogen om onze producten aan te passen naar de veranderingen in de maatschappij. Meer flexibiliteit; in het geval van verlichting niet alleen aan- of uit en vanuit een vaste positie van boven in het plafond, maar meer gericht op een de individuele situatie; de mens staat centraal. En de lichtbehoefte is zeker niet bij elk mens hetzelfde. Wij komen dan wat meer in de richting van Human Centric Lighting en daar zijn meerdere niveaus in te ontdekken. De technieken zijn beschikbaar, met een soms geringe meer-investering kan de lichtkwaliteit aanmerkelijk beter op de behoefte van de mens worden afgestemd, een flinke energiebesparing worden bereikt en voor duurzame oplossingen worden gekozen. Bij Raca informeren wij u graag verder over de mogelijkheden.

Gert Molenaar - Lichtadviseur

Met 30 jaar werkervaring in de verlichtingsindustrie, heeft Gert ruime ervaring in het adviseren bij een tal van lichtprojecten. Van hotel tot kantoor en van manege tot magazijn. Voor ieder project kent Gert de kansen en valkuilen om tot een succesvol lichtplan te komen. Verlichting is een combinatie van techniek en emotie. Maandelijks deelt Gert zijn ervaringen in deze nieuwsbrief om u als lezer deelgenoot te maken van zijn kennis en ervaring.

Advies van onze lichtadviseur?

Gert Molenaar is als lichtspecialist van Raca Group bv geregisteerd bij het lichtregister onder nummer 66.143. Neem contact op met Gert voor meer informatie voor het LED systeem in uw bedrijfspand of kantoorpand – 0252-22 70 70 of gert.molenaar@raca.nl

Deel dit artikel