Planet | Het effect van de duurzame maatregelen op onze omgeving

Planet | Het effect van de duurzame maatregelen op onze omgeving

Keuze voor duurzame energiebronnen

Zonnepanelenpark midden in Hillegom

Het dak van ons bedrijfspand leent zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. Nu is het dak een waar zonnepanelenpark midden in Hillegom. De zonnepanelen zullen Raca in haar energie behoefte voorzien. Dat maakt Raca CO2 neutraal en zelfvoorzienend op het gebied van energie.

Inzetten op de verlaging van energieverbruik

LED verlichting door het hele pand

Alle verlichting in zowel het kantoor als het magazijn is LED verlichting, aangestuurd door het DALI-protocol. Ook wordt er gebruik gemaakt van lichtsensoren. Door DALI toe te passen op de controle systemen van individuele lichtbronnen, zoals onze lichtsensoren gaan de lampen alleen aan als dat nodig is, waardoor veel energie wordt bespaard. Met DALI en de lichtsensoren komt een duurzame en beheersbare werkomgeving binnen handbereik.

Energiezuinige aircondition

Het toegepaste airco systeem in ons bedrijfspand is door toepassing van vooruitstrevende elektronische technologieën en het gebruik van hoogwaardige duurzame materialen zeer energiezuinig.

Het verlagen van de CO2-uitstoot

Hout als alternatief van gas

Ons bedrijfspand is volledig geautomatiseerd en het pand is nu verwarmd op houtpellets. Er wordt CO2-neutraal hout gestookt, oftewel er is geen sprake van CO2-uitstoot. Er komt evenveel CO2 vrij bij verbranding als bij natuurlijke verrotting. Dit aandeel wordt ook weer opgenomen bij de groei van bomen. Voor elke boom die wordt gekapt om pelletkorrels te produceren, die gebruikt worden als brandstof voor de pelletkachels, wordt een nieuwe boom aangeplant. De CO2 uitstoot wordt hierdoor gecompenseerd. De pellets waar wij op verwarmen zijn PEFC gecertificeerd. Verwarmen op Houtpellets is ecologisch verantwoord en CO2 neutraal, het is een prima en al 50 jaar bewezen alternatief voor de fossiele brandstoffen. Het pelletsysteem voldoet aan de zwaarste milieu-eisen

Hergebruik en vermindering

Waarom een nieuwe verpakking, als een oude verpakking ook nog goed is?

Sinds de oprichting van Raca Group B.V., 30 jaar geleden, vervangen wij lichtelijk beschadigde verpakkingen niet voor nieuwe verpakkingen. Dit doen wij, zodat er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd en dus minder schadelijk voor het milieu. Wij zorgen er uiteraard voor dat de producten voldoende beschermd blijft tijdens transport.

Papier hier, plastic daar en batterijen inleveren maar!

Productieprocessen zijn zo zuinig mogelijk, zo werken we volledig digitaal en wordt afval gescheiden (restafval, plastic, papier). Bovendien kunnen oude batterijen bij ons ingeleverd worden en bieden wij vanuit Stibat een gratis ophaalservice van batterijen voor installatiebedrijven. Bedrijven in de installatiebranche die gebruik willen maken van het kosteloze Stibat-servicepakket kunnen contact met ons opnemen per telefoon +31 (0)252-227070 of via info@raca.nl.

Planten in plaats van tegels

Een groene tuin is beter voor mens en het klimaat

Het eerste wat opviel aan het bedrijventerrein Hillegom-Zuid, voordat we het bedrijfspand aan de Arnoudstraat betrokken, was dat er geen groen te vinden is. Daar wilden we verandering in brengen door de aanleg van een duurzame groene tuin. "Tegel eruit, plant erin!". De verscheidenheid aan planten en bomen zorgt voor leven in de tuin. Het trekt een tal val insecten, vogels en zelfs konijnen. Bovendien tonen verschillende onderzoeken aan dat de aanwezigheid van groen zowel binnen als buitenshuis positieve effecten kan hebben op je gezondheid. Een echte win, win situatie.