Alles over de werking van TL verlichting

 

Wat houdt TL verlichting in?

TL is een afkorting van ‘tube luminescent’. Frans voor lichtgevende buis. TL verlichting wordt ook wel fluorescentielampen genoemd, omdat de lamp oplicht vanwege de fluorescentie laag. Door de gasontlading in de TL buis wordt er een ultraviolette straling opgewekt. Het oplichten van TL verlichting verloopt onder invloed van deze ultraviolette straling.


De werking van TL verlichting

Weet u wat er gebeurt als u de TL verlichting aan zet?


De binnenkant van TL verlichting

Op het moment dat u uw TL verlichting aanzet gebeuren er twee dingen:


De starter is gevuld met neongas, dat heeft weinig spanning nodig om te ontsteken. De geleiders worden opgewarmd doordat er een kleinte stroom gaat lopen. Daardoor trekken de geleiders krom en op een gegeven moment zullen deze geleiders elkaar raken. Vervolgens loopt er een grote stroom in de rest van het circuit, de gesloten buis.


Op het moment dat de grote stroom begint te lopen, neemt de smoorpoel het over. De elektrisch geladen deeltjes (elektronen) zullen ontsnappen uit het gloeidraadmateriaal, zodra de geleiders tot een bepaald niveau zijn verhit. De starter koelt intussen af, omdat daar niets gebeurt. Na enige tijd wordt de toevoer van stroom onderbroken. Dit brengt een soort van schokeffect in de stroomkring teweeg. Hierdoor daalt de stroom ineens erg hard en stijgt de elektrische spanning tot wel 1000 Volt, dan is de lamp ontstoken en de lamp brandt.


Met het blote oog kun je dit waarnemen. Je ziet eerst dat de TL buis niet gelijk optimaal brandt. Geleidelijk zal de TL buis op volle sterkte toenemen.


De buitenkant van TL verlichting

De armatuur van de TL verlichting is enorm van belang om al het licht volledig te benutten. Het kan zo zijn dat een gedeelte van het licht verloren gaat. Een armatuur met goede reflecterende eigenschappen zal het verlies enorm beperken. Daarom bent u bij Raca aan het juiste adres, wij bieden armaturen van A-kwaliteit.